Polgármesteri köszöntő

Engedje meg, hogy TAGYON község polgármestereként és egyben a település utolsó, helyben született gyermekeként köszöntsem Önt településünk honlapján.

Csak elfogultsággal tudok írni falunkról, ugyanis tanulmányaim időszakát kivéve folyamatosan itt élek.

Tagyon a Balaton-felvidék egyik legkisebb települése, Zánkától 3 km-re, északra, a festői szépségű Nivegy-völgy kapujában helyezkedik el. A 100 fős kis falucskát szorgalmas, csendes, vendégszerető emberek lakják.

A lakosság túlnyomó része római katolikus, a falu központjában található temploma műemlék épület, amely 1764-ben épült.

Önkormányzatunk fő feladatának tekinti azt, hogy építési telkeket biztosítson a fiataloknak illetve a letelepedni kívánóknak. Ennek következtében a falu létszáma kis mértékben folyamatosan növekszik.

Az itt élők évezredek óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. A Zánka Nivegy-völgyi Borút Egyesület szervezésében nyitott pincei programok várják a borszerető embereket.

Az északról védett Tagyoni-medencében, a Balatonra néző délies lejtésű lankákon felejthetetlen ízharmóniájú, tüzes borok teremnek, melyek a vendégben hasonló érzéseket ébresztenek. Ez a maradandó életérzés a hamisítatlan, ősi vonzásával szép termőtájból, a sokszínű geológiai adottságokból, valamint a Magyar Tenger determináló hatásából adódóan alakul ki, és ölt testet a Tagyon-hegyi borokban.

Ha Ön a szabadidejét, pihenését családjával vagy barátaival egy nyugodt, csendes, háborítatlan természeti környezetben kívánja eltölteni, akkor keresse szállásadóinkat és győződjön meg személyesen kis közösségünk vendégszeretetéről.

Amennyiben községünket választja, a Balaton nyújtotta programok mellett túrát tehet a közeli Hegyestűre, illetve Szent Balázs hegyre. A szomszédos Szentantalfán házias ételekkel is várják Önt.

Bízom benne, hogy sikerült felkelteni érdeklődését községünk és a Nivegy-völgy iránt, és ha úgy dönt, hogy ellátogat hozzánk, felejthetetlen élményekben lesz része. Kívánom azt is, hogy velünk együtt minél többen mondhassák el Illyés Gyula szavait:

” Ma este ittam abból a jó tagyoniból ”.

A mielőbbi találkozás reményében, üdvözlettel:

Steierlein István
polgármester

Elteto
Elteto
Elteto
Elteto
Elteto
Elteto